Himalayana de vanzare
Himalayana de vanzare, pisici rasa pura in varsta de 2 luni, vaccinate si deparazitate conform cu varsta. Oferim garantie pe puritatea rasei in baza contractuala si garantie pe boli virale si parazitare. Mentionam ca manoperele medicale pe care fiecare pisoi le poseda sunt efectuate strict de catre medicul veterinar.
Daca va doriti si dumneavoastra un exemplar felin dintr-o rasa rara va asteptam sa ne contactati la unul din numerele de telefon afisate sau pe email.
Pisica de Himalaia (Himalayana) - Personalitate
Himmies, cum le denumesc crescatorii, sunt companionii perfecti de interior. Sunt blande, calme, si cu un temperament foarte dulce, insa au deasemenea si o latura jucausa. Ca si pisica Siameza, pisicilor de Himalaia le place sa joace ”aport” , vor scarmana bucati de hartie mototolita si se vor juca cu o papusa de plus ore intregi.
Pisicile de Himalaia sunt devotate si dependente de compania si protectia prietenilor lor umani. Ele tanjesc dupa afectiune si le place enorm sa fie mangaiate si pieptanate, ceea ce este un mare noroc, atata vreme cat toate familiile de pisici de Himalaia vor petrece o buna parte din zi ingrijindu-se.
Ca si surorile lor Persanele, pisicile de Himalaia sunt docile si nu vor cauta cu tot dinadinsul atentia dumneavoastra asa cum fac alte rase. Mai expresive vocal si mai active decat Persana, ele sunt mult mai tacute decat Siamezele.
Pisica de Himalaia - Caracteristici
Tendinta actuala in expozitii este spre un tip de pisica cu o fata mai masiva. Acest lucru ii ingrijoreaza pe unii crescatori, care considera ca o fata mai masiva ar fi daunatoare pentru rasa. Problemele raportate includ dificultati ale respiratie, anomalii si tulburari la nastere.
Pentru cei carora nu le plac pisicile cu fetele foarte masive, Asociatia Traditionala a Pisicilor (TCA) recunoaste si promoveaza exemplarul original al pisicii de Himalaia numita deasemenea si ”Pisica cu fata de papusa din Himalaia” (Doll Face Himalayan). Aceasta pisica are o conformatie a fetei mai putin masiva.
Pisica de Himalaia (Himalayana) - Istoric
Prima incrucisare supravegheata intre o Siameza si o Persana a fost facuta in 1924, de catre un specialist in genetica suedez, dar abia in 1935 s-a nascut primul exemplar cu parul lung, ascutit. La inceputurile anilor 1930 doi angajati din domeniul medical de la Harvard au incrucisat o femela Siameza cu un mascul negru Persan, nu au facut-o ca sa creeze o noua rasa ci ca sa determine cum se mostenesc anumite caracteristici. Aceasta imperechere a dus la nasterea puilor negri cu parul scurt. Apoi acestia au imperechiat o femela neagra Persana cu un mascul Siamez. Rezultatul a fost acelasi. Acest lucru nu este surprinzator deoarece pisicile cu parul lung si pisicile cu parul colorat la extremitati si ascutit sunt dominate de gene recesive. Ambii parinti trebuie sa posede aceste gene pentru ca aceste caracteristici sa fie trasmise la urmasii lor.
Prin incrucisarea unei femele din a doua serie de pui cu un mascul din prima serie, acestia au obtinut rasa ”Debutant”, o pisica care avea structura corporala a Siameze si parul lung a Persanei. ”Debutant” semana mai degraba cu pisica Balineza de astazi decat cu pisica de Himalaia din zilele noastre. In acel moment, specialistii de la Harvard obtinand raspunsurile la intrebarile lor legate de genetica, au incheiat experimentul lor.
In acelasi an, crescatorii de pisici britanici au format un ”Club al Crescatorilor”,sperand ca vor putea crea o rasa noua cu extremitatile colorate si care sa aiba blana si conformatia persanei. Crescatorii din America s-au aratat si ei interesati de acelasi obiectiv.
Al II lea Razboi Mondial s-a interpus programului de dezvoltare a rasei atat in Europa cat si in America. In sfarsit, in 1950 crescatoarea de origine americana Marguerita Goforth a reusit sa creeze mult asteptata rasa care seamana cu Persana dar care are extremitatile colorate. Atat CFA (Asociatia Crescatorilor de Pisici) cat si ACFA (Asociatia Crescatorilor de Pisici din America) au recunoscut rasa in 1957 sub denumirea de ”Pisica de Himalaia”, numita astfel dupa felul in care erau asezate culorile pe blana (la extremitati), caracteristica regasit si la alte animale, cum ar fi iepurele de Himalaia. Pana in 1961 toate asociatiile au recunoscut oficial rasa de pisica de Himalaia.
In timp ce aceste evenimente aveau loc in Statele Unite, crescatorii britanici lucrau deasemenea la crearea rasei. In 1955 Consiliul de Administratie a Crescatorilor de Pisici a recunoscut rasa pisicii de Himalaia sub denumirea de ”Pisica cu par lung colorat la extremitati”, denumire care este pastrata si astazi.
In 1984 CFA (Asociatia Crescatorilor de Pisici) a reunit rasele de ”Himalaia” si ”Persana” explicand faptul ca cele doua rase aveau aceeasi structura a corpului. Deasemenea, deoarece pisica de Himalaia are nevoie de imperecheri ocazionale cu Persana pentru a-si pastra caracteristicile, nu s-au semnalat nici un fel de probleme de statut sau de omologare a rasei hibrid Himalaia/Persana deoarece ele sunt considerate varietati ale aceleasi rase. Aceasta politica este in vigoare si astazi. Pisica de Himalaia este considerata parte din rasa Persana si sunt numite Persane colorate la extremitati. Persanele care au gene cu blana colorata la extremitati sunt numite purtatoare ale acestei gene.
Decizia a fost controversata si nu toti crescatorii au imbratisat aceasta noua politica. Unii crescatori de persane erau ingrijorati din cauza introducerii acestei pisici hibrid in bagajul genetic al persanei, in timp ce crescatorii de pisici de Himalaia erau ingrijorati de faptul ca puteau sa piarda rasa la care au muncit atat de mult si pe o perioada atat de lunga pentru a o perfectiona. Un grup de crescatori si de sustinatori s-au desprins de CFA (Asociatia Crescatorilor de Pisici) si au format NCFA (Asociatia Nationala a Iubitorilor de Pisici) deoarece erau total impotriva acestei noi politici.