Pisica Maine Coon - Personalitate
Nici o rasa nu detine monopolul dragostei si afectiuii celor din jur, dar trebuie sa existe niste motive intemeiate pentru care rasa Maine Coon a devenit dintr-o rasa aproape de disparitie a doua rasa ca popularitate in Statele Unite (conform arhivelor Asociatiei Crescatorilor de Pisici Americani). Crescatorii de pisici Main Coon afirma faptul ca popularitatea acestei rase se datoreaza taliei sale mari, inteligentei, blanii luxuriante, aliurii puternice si devotamentului fata de cei dragi.
Main Coon sunt pisici devotate, jucause si iubitoare cu cei dragi insa ele pot fi foarte precaute si rezervate in preajma oamenilor pe care nu ii cunosc. Cu timpul, totusi, pana si cea mai precauta pisica se va adapta. In calitate de fosta navigatoare, Main Coon este fascinata de apa poate pentru ca blana lor groasa este rezistenta la apa si nu se va uda niciodata pana la piele precum rasele cu parul mai fin.
Pisica Maine Coon - Caracteristici
Fiind una din cele mai mari pisici domestice, masculul Maine Coon cantareste intre 7 si 9 kg in timp ce femelele sunt mai mici si cantaresc intre 6 si 8 kg. Se maturizeaza destul de greu, aceasta rasa ajungand la maturitate deplina la varsta de 3 sau 4 ani.Desi maroniul de plus este cea mai des intalnita culoare , aceasta rasa este acceptata intr-o varietate larga de culori.
Blana lor groasa adaptata la toate anotimpurile, mai scurta pe umeri si mai lunga pe burta si pe posterior o face sa arate mai mare decat este in realitate. Textura blanii este moale si matasoasa si mai putin cade bumbac astfel blana nu isi pierde luciul asa usor precum blana unor rase cu parul lung. Crescatorii recomanda de obicei pieptanatul de doua ori pe saptamana cu un pieptene bun de otel.
Pisica Maine Coon - Istoric
Main Coon, ca si rasa americana cu parul scurt sunt considerate originare din Americadeoarece au existat pe acest continent din timpul colonizarii americii si probabil mult dupa aceea.Cum au ajuns aici initial si de unde veneau stramosii lor, va ramane sa isi imagineze fiecare, de vreme ce nici un colonialist local nu era prezent cu camera de luat vederi pentru a inregistra evenimentul.
Multe legende s-au spus despre originea acestei rase (unele mai incredibile decat celelalte) dar o dovada concreta este la fel de iluzorie ca si o pisica care isi doreste sa faca o baie. Una dintre legende povesteste ca rasa este o incrucisare intre un raton si o pisica domestica hibrid, de aici si numele de Main Coon. Chiar daca si ratonul cat si pisica Main Coon au elemente comune precum coada lunga si luxurianta si au aceeasi tendinta de a-si inmuia mancarea in apa de baut, o astfel de incrucisare este biologic imposibila.
O alta poveste amuzanta, putin credibila dar macar posibila, afirma ca rasa Maine Coon a fost creata prin incrucisarea linxului cu rasa domestica trysts, aceasta justificand forma urechilor si blanita dintre degetele de la picioare caracteristice rasei.
O poveste mai fantastica ne spune faptul ca Maine Coon are descendenti printre pisicile cu par lung care au apartinut reginei Marie Antoinette. Pisicile reginei si alte bunuri au fost jefuite si duse in America de catre un capitan pe nume Clough, care se pregatea sa o salveze pe regina de la intalnirea cu ghilotina. Din nefericire, regina si-a pierdut capul si pisicile au ajuns sa locuiasca la Clough in Maine.
Ultima, dar nu cea din urma poveste, ne povesteste despre un capitan de vas pe nume Coon care in anul 1700 a luat cu el pisicile cu par lung intr-o excursie pe coasta de nord - est a Americii.
Aceasta ultima istorioara are macar un sambure de adevar.
Navigatorii care foloseau pisicile pentru a controla populatia de rozatoare de pe corabii probabil ca au luat cu ei in ”Lumea Noua” cateva exemplare de pisici cu par lung, hoinare. Cand au ajuns pe coasta de nord, o parte dintre aceste pisici s-au imprastiat pe tarm si s-au stabilit la fermele si in hambarele colonialistilor. Datorita climatului neprietenos din Maine, acei ani de inceput trebuie sa fi fost foarte duri atat pentru pisici cat si pentru oameni . Numai cele mai puternice si mai adaptabile exemplare ale rasei au supravietuit. Prin selectia naturala, Main Coon s-a tranformat intr-o pisica de talie mare, robusta, cu o blana deasa si rezistenta la apa si o constitutie viguroasa.
Indiferent de unde provine aceasta rasa, Main Coon a fost una din primele rase recunoscute de crescatorii de pisici la sfarsitul secolului XIX si a devenit imediat favorita. Domnul F.R. Pierce, care a detinut rasa inca din 1861, mentioneaza in ”Cartea Pisicii” ca un exemplar al rasei Maine Coon pe nume Leo a fost premiat cu titlul de ”Cea mai buna pisica” la expozitia de pisici din New York din 1895 si deasemenea ca a fost un castigator notabil la Boston in anii 1897, 1898 si 1899.
Totusi, la inceputul anilor 1900, deoarece tot mai multe rase noi si exotice erau importate in tara, crescatorii de pisici din acea epoca au abandonat rasa Maine Coon in favoarea Persanei si a pisicii de Angora sau alte rase importate.In 1950 rasa a disparut.
Din fericire, un mic grup de crescatori au facut eforturi de a pastra rasa. Crescatorii de Maine Coon au pastrat rasa doar pentru expozitii si in 1968 acestia au infiintat Asociatia Crescatorilor si Iubitorilor de Maine Coon. Restul asociatiilor care au desconsiderat rasa Maine Coon au acceptat din nou rasa in conscurs si astazi Main Coon si-a recastigat popularitatea din trecut.